Social media - Diep verankerd en vluchtig tegelijk

Social media – diep verankerd en vluchtig tegelijk

Sociale media zijn niet meer weg te denken, maar in je contentstrategie zijn het bepaald geen vaste waarden. Platformen komen en gaan. Algoritmes, nieuwe functionaliteit en trends schudden de boel regelmatig op. Wie daar proactief mee omgaat, bouwt aan een sterker online profiel.

 

Sociale media zijn geen vaste waarden

De zakelijke voordelen van sociale media zijn duidelijk: branding, contact leggen met je doelgroep en traffic naar je website genereren. Dat maakt het erg interessant om er met je bedrijf actief te zijn, zo lang je je er maar van bewust bent dat je er te gast bent en niets in steen is gebeiteld.

Op een social media-platform ben je te gast

Het platform bepaalt de spelregels. Om er actief te kunnen zijn moet je de algemene voorwaarden accepteren en het algoritme voor lief nemen. Je kunt er een profiel of pagina inrichten en beheren, maar het is niet van jou. Dat plaatst je in een afhankelijke positie. Dat kan heel vervelend uitpakken. Je content kan geweerd worden en je gebruikersaccount kan geblokkeerd worden.

Sociale media zijn en blijven in beweging

De ontwikkeling van een social media-platform gaat op het moment dat jij instapt door. De populariteit van een platform, welke groepen er actief zijn, het algoritme: het enige waar je van op aan kunt, is dat die zullen veranderen. Facebook vergrijst en dat is niet zo gek: voor jongeren is het echt geen selling point dat zelfs je oma er actief is (en meekijkt wat je doet). Nadat Elon Musk de boel na zijn overname van opschudde, verloor Twitter zijn glans voor sommige groepen en bedrijven. Het is zelfs niet zeker dat een platform blijft voortbestaan. Hyves, Google+: ze zijn er niet meer.

Het zijn zaken om in je achterhoofd te houden, niet om van sociale media weg te blijven. Verandering biedt natuurlijk ook nieuwe kansen.

 

Aanhaken en bijsturen

Er zullen altijd interessante nieuwe (instap)mogelijkheden bij komen, bij nieuwe platformen of juist een bestaande waar jouw doelgroep actiever is geworden. Wie een jonge en trendgevoelige doelgroep wil bereiken, zal sowieso nieuwe apps en platformen in de gaten moeten houden.

Nieuwe functionaliteit is ook iets om in de gaten te houden. Voor de korte termijn: nieuwe functionaliteit is laaghangend fruit als je snel aanhaakt. Nieuwe functionaliteit wordt gepromoot en wie er content voor heeft, lift mee door een (tijdelijk) groter bereik. Voor de middellange en de lange termijn: volg wat nieuwe functionaliteiten met een platform doen en wat dat betekent voor je contentstrategie. LinkedIn biedt meer ruimte voor content(marketing) en trekt er hard aan om cv-schuivers om te turnen in frequente gebruikers. Video is inmiddels overal belangrijk geworden. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

 

Beter twee social media-platformen in de hand…

Als je actief bent op meerdere social media-platformen ben je minder gevoelig voor de nadelen en lift je beter mee op de voordelen. Als je het nog niet gedaan hebt, is instappen op een tweede of derde platform of eindelijk eens serieus werk maken van een slapend account weer een flinke (tijds)investering. Maar het mes snijdt aan twee kanten: risicospreiding én meer bereik.

De voordelen als je bedrijf op minimaal twee platformen sterk vertegenwoordigd is:

  • Groter bereik en meer naamsbekendheid
  • Sterkere branding en reputatie
  • Meer traffic
  • Meer leads

Je doelgroep kun je op papier willen afbakenen, in de praktijk zit die op verschillende plaatsen. Dit geldt ook voor sociale media. Door op meerdere plekken actief te zijn, groeit je bereik en zien mensen je naam vaker voorbijkomen. Herhaling werkt. Je hebt het om te beginnen nodig om überhaupt te blijven hangen in het geheugen. Als jouw bedrijfsnaam vaak genoeg voorbij komt, groeit niet alleen je naamsbekendheid, maar ook het vertrouwen in je merk. Bekend maakt bemind.

 

Risicospreiding en meer bereik gaan hand in hand

Natuurlijk is het verdwijnen van een platform een uitzondering, maar de impact van een gewijzigd algoritme of verschuivingen in de demografie op een platform is altijd voelbaar. In gunstige of ongunstige zin. Plan vaste momenten in om je contentstrategie te evalueren en stuur waar nodig bij.

Door evaluatiemomenten in te plannen, blijf je er bovenop zitten en kun je bijsturen waar nodig. Met accounts op meerdere platformen bouw je aan en sterker en stabieler online profiel. Je creëert daarmee ook ruimte om zo nodig een account los te laten of op een lager pitje te zetten. Ondertussen kun je instappen bij een ander platform en daar met beleid aan je profiel en bereik te werken.


Scroll to top