Het effect van de opmaak op je webcontent

Tekstopmaak kan webteksten maken of breken

Aantrekkelijke webteksten. Je kunt niet zonder. Dat betekent goed geschreven teksten en een prettige vormgeving. Met de juiste opmaak knalt een stukje tekst eruit en kan het zijn werk doen: informeren en aanzetten tot conversie. Wat je moet weten over tekstopmaak voor een optimale leeservaring.

 

Webteksten die prettig lezen

Heel eerlijk: webcontent lezen begint niet met leuke content, maar met een uitnodigende opmaak. De opmaak is de styling van je tekstblokken: de keuze voor een lettertype en lettergrootte, het gebruik van vetgedrukte of cursieve tekst en de witruimte. Opmaak is niet alleen maar aankleding: het doel is de tekst beter leesbaar en beter begrijpelijk te maken.

Heel eerlijk: Een webtekst lezen begint niet met leuke content, maar met een uitnodigende opmaak.

Maar wat maakt een tekst goed leesbaar? Dat hangt voor een groot deel samen met hoe we lezen. Als we eenmaal goed hebben leren lezen, doen we dat niet meer letter voor letter. Onze ogen gaan met kleine sprongetjes door een tekst. Per sprongetje nemen we gemiddeld 8 tekens waar. Een lezer kan snel en soepel door een tekst gaan, zo lang die in een vast ritme en met gelijkmatige sprongetjes de fixatie kan verplaatsen. En dat leest lekker.

 

Valkuilen bij de opmaak van webcontent

Webteksten hebben zo hun eigen trends in opmaak. Ze worden ook op verschillende manieren gelezen. De een leest op een desktop of laptop – dus op een afstandje, de ander op een tablet of telefoon. Voor een optimaal responsive resultaat geldt less is more, want verrassend veel aankleding stoort zodra je écht gaat lezen.

Opmaak die het leesritme verstoort:

    • Erg grote letters
    • Erg kleine letters
    • Gecentreerde tekst
    • Uitvullen
    • Te weinig contrast

Lettergrootte

Kleine kriebellettertjes vind je vooral nog op oudere websites. Op moderne websites is de lettergrootte afgestemd op lezen op een scherm vanaf een afstandje. Maar groter is niet altijd beter. Als je per ‘leessprongetje’ maar 2 à 3 tekens kunt waarnemen, gaat de vaart eruit en frustreer je het tekstbegrip. Wil je per se XXL-koppen, houd ze dan kort.

Tekst centreren of uitvullen

Gecentreerde tekst is enorm populair. De gelijkmatige verdeling van tekst ziet er netjes uit. Hetzelfde geldt voor uitgevulde tekstregels: geen losse eindjes en twee strakke kantlijnen. Maar bij gecentreerde tekst moet je per regel het beginpunt zoeken en bij uitgevulde tekstblokken is de afstand tussen de woorden niet gelijkmatig. Dat leest niet lekker. Dat maakt centreren en uitvullen minder geschikt voor grotere tekstblokken of je moet er aardigheid in hebben lezers te frustreren.

Contrast letterkleur en achtergrond

De meeste webcontent is tegenwoordig in een grijstint op een lichtgekleurde achtergrond. Dat staat vriendelijk en helpt van een webpagina een mooi visueel geheel te maken. Daarmee lever je wel in op contrast. Met kleuren en contrast spelen, kan een tekst slecht leesbaar maken of zelfs onleesbaar voor mensen die slechtziend of kleurenblind zijn. Contrastverhoudingen kiezen is geen nattevingerwerk. Er zijn zelfs internationale toegankelijkheidsrichtlijnen voor contrastverhoudingen om content voor een zo groot mogelijke groep leesbaar te maken.

 

Het draait allemaal om de user experience

Maak het je websitebezoekers makkelijk. Wegklikken is zo gebeurd. Om bezoekers vast te houden, moet een webpagina er aantrekkelijk en overzichtelijk uitzien, inclusief de teksten. De opmaak is de styling van je teksten. Als je daarbij aansluit bij de manier waarop mensen graag en makkelijk lezen, maak je van een tekst een aantrekkelijk pakketje met informatie.


Scroll to top