Rood potlood

Het ideale aantal correctierondes voor een tekst? Dat is 1.

In mijn offertes neem ik altijd op dat er één correctieronde is inbegrepen bij het schrijven van teksten.
Dat is één van de betere aanpassingen die ik in de loop van de jaren in mijn offertes heb gemaakt. Voor mij én de opdrachtgever. Het levert sneller betere teksten op. Dat zijn toch maar mooi twee vliegen in één klap.

 

Waarom ‘maar’ één correctieronde

Eén correctieronde. Het klinkt misschien een beetje weinig. Wat zuinig. Iedereen wil natuurlijk een tekst waar veel aandacht aan is besteed. Het is de kunst tijd en aandacht op het juiste moment in een tekst te steken: bij het stellen van de doelen, de research en het eigenlijke schrijven. Dat zit allemaal veilig in de eerste versie.

Een correctieronde is bedoeld om te schaven. Daarmee zet je een tekst er nog strakker voor. That’s it. Dat kan echt in één correctieronde. Dat niet alleen. Als je aan redigeren geen limiet stelt, wordt het steeds lastiger om een tekst los te laten. En daar wordt ‘ie niet beter van.

 

“Kijk jij er ook nog even naar?”

Kijk jij er ook nog even naar? Zo’n terloopse vraag in een cc’tje aan iemand die tot dan toe niet bij betrokken was. Het klinkt zo onschuldig, proactief en zorgvuldig. Twee weten meer dan één en zo. Toch…?

Zo’n open vraag aan iemand die ineens met een tekst wordt geconfronteerd? Reken maar dat er een reactie komt. Alleen geen bruikbare. Totaal nieuwe ideeën en grote vraagtekens bij wat er nu ligt. Moeten we niet meer met…? We hebben ook nog product X. Wie heeft dit bedacht? Kijkt X hier ook nog naar? Gekleurd door het eigen vakgebied en bedacht vanuit het stijlkader waaraan je juist wilde sleutelen.

Eigenlijk zocht je bevestiging. Die gewaardeerde collega – je hebt dat stuk natuurlijk niet zomaar doorgestuurd – reageert kritisch. De twijfel slaat toe. Er volgen nog meer cc’s en aanpassingen in het document. En nog eens. In het slechtste geval rouleren er meerdere versies tegelijk. Intern ontstaat spontaan een heus groepsproject.

 

Dat polderen is de doodsteek voor een tekst

Als je geen grens stelt aan corrigeren en redigeren, mis je een prikkel om de tekst los te laten. Zodra je zelf door je ideeën heen bent, komt de impuls anderen erbij te betrekken. Al discussiërend en polderend schrapt en schrijft een groeiende groep in de tekst. Als tekstschrijver dreig je de rol van typist te krijgen: zet dit er ook nog even bij.

Aan het einde van de rit ligt er een kapot bewerkte, karakterloze tekst waarmee niemand echt gelukkig is. Met alle opgetelde arbeidsuren van al die mensen is er nog meer tijd dan anders in gaan zitten. Hoe bedoel je, ‘uitbesteden’?

Het is gebeurd voor je er erg in hebt. Met de beste intenties. Iets wat ik door schade en schande heb geleerd en waaraan de opdrachtgever net zo’n vieze smaak over hield als ik.

Enter mijn strenge bibliothecaressenblik met de mededeling dat één correctieronde inbegrepen is.

 

De magie van duidelijkheid

Een project heeft een duidelijk kader en het juiste team nodig. Daar kun je een lang verhaal over ophangen (zoiets als hierboven) of je zegt:

  • Er is één correctieronde inbegrepen
  • Feedback graag centraal aanleveren

Prettige we-hebben-er-zin-in-sfeer behouden? Check. Duidelijkheid? Check.

Met één correctieronde heb je de prikkel om gelijk goed van start te gaan en de tekst ook weer op tijd los te laten. Het mooie is dat dit het hele traject versoepelt. Je maakt direct duidelijke keuzes en komt minder snel in de verleiding om daarop terug te komen. Daardoor gaat alles vlotter: input regelen, vragen beantwoorden, knopen doorhakken. Bedrijf X Nieuwe Stijl is geen zware bevalling meer, maar een kwestie van samen lijnen uitzetten, input aanleveren en de tekstschrijver het uit laten werken. Kan die erop zweten, maar daar betaal je zo’n tekstschrijver ook voor.

 

Het juiste team erbij kiezen

Natuurlijk gaat niet alles alleen maar goed omdat je als tekstschrijver op je strepen gaat staan over een correctieronde. Je hebt er om te beginnen het juiste team bij nodig. Een compact team, zodat je korte lijnen hebt en overzicht houdt. Dat het grotere plaatje in de gaten houdt en de doelen, vorm en inhoud die NU relevant zijn voor je bedrijf kan samenbrengen. Dat het oude als dat nodig is los durft te laten.

Die collega die vakinhoudelijk een kei is? Die kun je niet missen. Teksten moeten in de eerste plaats ergens over gaan. Maar zo’n expert betrek je er wel vanaf het begin bij en met uitleg waar je naartoe wilt met je teksten. Daarmee houd je de vaart erin en het gepolder buiten de deur. En dat zie je terug in de kwaliteit van de teksten.

 


Scroll to top