5 jaar Connected Communication

Op 1 juli 2019 bestond Connected Communication 5 jaar. Ik heb de datum stilletjes voorbij laten gaan. Mijmeren stond op dat moment niet zo hoog op mijn prioriteitenlijst. Hartje komkommertijd kijk ik met plezier achterom en vooruit.

 

Er is niets leuker dan schrijven

Het begon met een omweg en een flinke dosis toeval. Via via rolde ik in vertaal- en correctiewerk. Het leek me wel wat om dat een tijdje te doen. Lekker praktisch vanuit huis werken, tot ik eruit was wat ik verder wilde gaan doen. Het was 2006. Ik ging op detacheringsbasis aan de slag.

Van een kantoorbaan naar in je uppie thuis werken was even wennen, maar het beviel al snel enorm goed. Zo goed dat ik er steeds een jaartje aan vast plakte. Opdrachtgevers lieten me welwillend in een steeds groter en interessanter jasje groeien. De projecten werden uitdagender en creatiever. En toen viel eindelijk het kwartje: schrijven hoort bij mij. Het begon te kriebelen. Ik wilde er echt werk van maken, letterlijk en figuurlijk, in plaats van hapsnap klussen doen. In 2014 hakte ik de knoop door en begon voor mezelf.

 

Voor mezelf beginnen was de beste beslissing ooit

Niets gaat vanzelf en je moet het allemaal zelf doen. Geweldig! Door in het diepe te springen heb ik onbeschoft veel bijgeleerd over mijn vak. Dit maakte mijn werk nog gevarieerder en leuker.

Ook fijn: geen reistijd, op af en toe een afspraak buiten de deur na. ’s Morgens met een kop zwart goud naar je eigen domein sloffen en gewoon beginnen, is heerlijk. NS-perikelen, files, weerwaarschuwingen: ik heb er weinig mee van doen. Behalve toen ik uitgerekend met een weerwaarschuwing naar een werkoverleg in Eindhoven moest. Ik gokte dat die storm in mijn regio er weer eentje in een glas water zou worden en ging op pad. Code oranje werd code rood. Klamme handjes aan het stuur, laverend om zwabberende vrachtwagens, met zicht op omgewaaide bomen op de andere rijbaan. Het ging goed. Mijn moeder had me achteraf bijna alsnog vermoord.

Dat je als ondernemer je eigen werktijden bepaalt, is wel een beetje te rooskleurig gesteld. Je hebt met vraag en aanbod te maken, en afspraak is afspraak. Soms is het hollen, dan weer stilstaan. Er blijft evengoed nog genoeg vrijheid en blijheid over. Extra vroeg beginnen en eerder stoppen, ’s avonds nog even een uurtje door of bij nader inzien toch niet? Niemand vindt er wat van, zo lang je je deadlines maar haalt. Ideaal.

 

Keuzes maken of toch niet

In de loop van 5 jaar krijgt de boel zoetjesaan vorm. Eerst rol je nog vrij willekeurig in klussen. Proeven is goed. Daarna is het tijd om keuzes maken. Vertaalwerk schoof ik aan de kant, behalve voor vaste opdrachtgevers. SEA (Search Engine Advertising, niet te verwarren met SEO) is een vak apart geworden; dat laat ik tegenwoordig graag aan specialisten over. Laat mij maar schrijven. Na wikken en wegen besloot ik niet te kiezen tussen online en offline communicatie. Specialiseren bleek daarbij helemaal niet nodig te zijn: de meeste kleinere bedrijven hebben graag één tekstschrijver voor alles waar ze tegenaan lopen. Gelukkig maar, want ik vind offline en online communicatie vormgeven nog steeds allebei even leuk.

 

Doe mij maar MKB, maar die ene keer…

Meestal werk ik met mkb-bedrijven en zzp’ers. Bewust. Je werkt met korte lijnen en er wordt lekker snel geschakeld. De betrokkenheid en het enthousiasme spatten eraf. Daar zijn ook volop plekken waar nog lekker de bezem door kan en mag. Maar die ene keer raakte ik via een opdrachtgever betrokken bij een groot project van een bekend merk. Zit je ineens op je laptopje teksten te schrijven in het font van dat merk. Ja, dat is leuk.

Mijn glamour-vrije bijdrage bestond uit een handleiding en een reeks instructies achter de dienst die in een grappig reclamespotje werd aangeprezen. Je hoeft niet te zoeken: een binnenpretje haalde ik eruit, geen referentie. Het merk lanceerde de dienst voor de Nederlandse markt met een grote partner. Alle andere toeleveringsbedrijven hielden zich elegant op de achtergrond. Maar het was enorm leuk om die hele buzz een keer mee te maken.

 

Op naar de volgende 5 jaar

Ik schrijf dit aan mijn oude, vertrouwde bureau in mijn nieuwe werkruimte – een fijne stek. Mijn nieuwe website is af. Nou ja, ‘af’. Websites zijn nooit af, maar dat is weer stof voor een andere blogpost. Weer helemaal gesetteld na de verhuizing van ‘s-Hertogenbosch naar Vlijmen en met de website op orde ben ik in ieder geval weer helemaal klaar voor allerlei mooie nieuwe klussen. De eerste 5 jaar zijn omgevlogen en ik teken dan ook met liefde voor nog eens 5 jaar bij.


Scroll to top