Het briefen van een tekstschrijver

Briefing van een tekstschrijver – moet dat nou echt?

De briefing van de tekstschrijver, het pijnpuntje aan het begin van de samenwerking. Je wilt werk uitbesteden, moet je alsnog zelf tijd investeren. Diepe zucht. Sommigen zien ertegen op en stellen het inschakelen van een tekstschrijver dan liever nog even uit. Anderen gooien een balletje op om ‘het stukje’ bij elkaar te googelen.

Voor een goede tekst ontkom je niet aan briefen. De tijdsinvestering valt mee en betaalt zichzelf dubbel en dwars terug. En werk je vaker samen met dezelfde tekstschrijver? Dan hoef je niet iedere keer het wiel opnieuw uit te vinden en gaat het briefen nog sneller.

 

Het nut van een briefing

Een goede briefing maakt een wereld van verschil. Door de wensen van de opdrachtgever en de werkwijze van de tekstschrijver bij elkaar te brengen, weet iedereen precies waar die aan toe is. De voordelen van briefen op een rijtje:

1. Een passend voorstel

Een tekstschrijver gebruikt het doorspreken van de opdracht in de eerste plaats om een passend voorstel te doen met een realistische planning. Zo weet je als opdrachtgever precies waar je aan toe bent.

2. Hoe concreter de opdracht, hoe beter de samenwerking

Het doorspreken van de opdracht is dé manier om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Door je vraag te bespreken met iemand die er fris tegenaan kijkt, stel je de opdracht onwillekeurig nog scherper bij. Een goed geïnformeerde tekstschrijver betekent ook weinig tot geen nadruppelende vragen, een eerste versie van de tekst die aansluit bij je verwachtingen en een soepele correctieronde.

3. Een tekst die raak is

Het is net als met een elektricien die je eerst uitlegt waar je je nieuwe wandlampen wilt hebben. En niet lukraak in je muren laat frezen. Of een coupeuse die je geduldig een broek laat afspelden. Omdat het hele nut van vermaken is dat de lengte straks precíes goed is.

Dat voorwerk bepaalt stiekem voor een groot deel het eindresultaat. Met een tekstschrijver werkt het net zo. Hoe beter de briefing, hoe beter de tekst.

Zonder input krijg je een vaag, generiek stukje tekst dat je onder elke willekeurige concurrent kunt plakken. Zo’n stukje waarbij je denkt: de kop beloofde me de wereld en nou weet ik nog niks. Next!

Met input weet ik wie je bent, wat je wilt bereiken, waar en bij wie. Met die informatie geef ik je tekst de juiste vorm, opbouw én smoel. Want boven het maaiveld val je een stuk beter op.

 

Welke informatie geef je in een briefing

Tot zover het nut van een briefing. Maar wat heeft een tekstschrijver nodig om aan de slag te kunnen?

Welke informatie geef je in een briefing:

  • Beschrijving van je bedrijf
  • Omschrijving van het soort tekst
  • Doel van de tekst
  • Wel/geen SEO nodig
  • Inhoud
  • Doelgroep
  • Tone of voice
  • Gewenste planning
  • Eventuele bijzonderheden

Voorbeelden en aanvullende bronnen zijn heel nuttig. Bijvoorbeeld een tekstsample dat de tone of voice heel treffend weergeeft, een referentieproject of foldermateriaal.

 

Schriftelijk of mondeling briefen

Briefen kan schriftelijk of mondeling. Bij een schriftelijke briefing ontvang je een lijst met vragen of lever je gelijk het pakket met informatie aan. Bij een mondelinge briefing neem je de vragen bijvoorbeeld telefonisch of eventueel op locatie door.

Een punt van overweging: bij een schriftelijke briefing zit er nogal eens een kink in de kabel in de vorm van te summiere informatie. Niet iedereen ‘praat’ even lekker op papier. Of de inhoudelijke vragen komen bij iemand anders terecht dan met wie de afspraken zijn gemaakt. Daarom adviseer ik zeker in het begin van de samenwerking een mondelinge briefing. Dan is er ruimte om gelijk door te vragen.

 

Goed nieuws: de briefing wordt per opdracht korter

Werk je vaker samen met dezelfde tekstschrijver? Briefen kost dan steeds minder tijd. Tenzij je intern de boel op de schop gooit, hoef je niet steeds opnieuw in gesprek over je bedrijf, doelgroepen en tone of voice. Dat kun je allemaal skippen of alleen de bijzonderheden kort aanstippen. Blijft over: inzoomen op die ene tekst. Easy.


Scroll to top